Az a, b, c és e vitamin táplálékforrásai

Ha a szüleid emlékeztettek arra, hogy gyerekkorában megeszi a zöldségeket, nem csak a napot próbálta megrontani. A zöldségek – és sok másféle élelmiszer – vitaminokkal vannak bevonva, amelyek megtarthatják a szervezet működését. A vitaminok, például az A, B, C és E megfelelő mennyiségű fogyasztása megakadályozhatja a betegségek sokaságát.

A-vitamin

Az A-vitamin fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, beleértve a szeme erõsítését, az immunrendszert és a vörösvértestek termelését. Átlagosan a felnőtteknek napi 700-900 mikrogramm vitamint kell kapniuk. A zöldségek, mint például az édesburgonya, a sárgarépa, a spenót és a kelkáposzta magas A-vitaminnal, valamint a gyümölcsök, mint a sütőtök és a sárgadinnye. Fél csésze sült édesburgonya például 961 mikrogramm A-vitamint tartalmaz. A konzerv sütő ugyanazon adagolási mérete 953 mikrogramm vitamint tartalmaz.

B Vitaminok

A B-vitaminok tartalmazzák a tápanyagok hosszú listáját, beleértve a B-12-et, de a B-6-ot, a B-9-et és a B-1-t is. A B-6 vitamin hozzájárul a hormonális és idegrendszer működéséhez, a B-12 vitaminhoz Segít az idegek és vérsejtek egészségének, és a B-9 vitamin szerepet játszik az agyműködésben. Az Ön által ajánlott táplálékkiegészítés az adott B-vitamin függvényében változik, a felnőtteknek például 1,3 milligramm B-6 vitamint kell kapniuk. Általában a B-vitaminok táplálékforrásai közé tartoznak az állati termékek, például a hús, a tojás és a tej. A leveles zöldségek szintén a B-vitaminok forrását jelentik. A vadon élő lazac egy adagja kb. 0,5 milligramm B-6 vitamint tartalmaz. A mészhéjú állatok rendkívül magasak a B-12-vitaminban, a párolt kagyló 3 uncia adagja 84 mikrogramm B-12 vitaminnal rendelkezik.

C vitamin

A C-vitaminnak számos funkciója van a szervezetben, beleértve az antioxidánsokat is, hogy egészségesek legyenek a sejtekben. A felnőtteknek naponta 75-90 milligramm C-vitamint kell biztosítaniuk. A zöldségek és gyümölcsök, különösen a citrusfélék és a gyümölcslevek, ezzel a vitaminnal vannak töltve. A példák közé tartoznak a narancsok, a grapefruit és a gyümölcslevek, a szamóca, a kiwi, a pirospaprika és a brokkoli. A narancshéj 6 uncia adagja 93 milligramm C vitamint tartalmazhat, míg 1 csésze egész szamóca 85 milligramm C vitamint tartalmaz.

E-vitamin

Az E-vitamin egy olyan antioxidáns családból áll, amely hozzájárul a sejtek egészségéhez és segít megelőzni a betegséget. Naponta a felnőtteknek 15 milligramm E vitamint kell kapniuk. Ez a vitamin gyakori az olyan ételekben, mint az olajok és a diófélék. Az olajbogyóból, a szójababból, a kukoricából, a repcebol, a pórsáfrányból és a napraforgóból származó olaj biztosítja a vitamin alfa-tokoferol és gamma-tokoferol antioxidánsok forrását. A mandulák, a földimogyoró és a mogyoró szintén értékes forrása ennek a két antioxidánsnak. Egy uncia mandula például 7,4 milligramm alfa-tokoferol. Egy evőkanál szójaolaj 8,7 milligramm gamma-tokoferollal rendelkezik.