Élelmiszerek enni gerd támadások során

A gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) krónikus emésztőszervi megbetegedés. Ez akkor fordul elő, amikor a gyomorsav, vagy esetenként az epe visszatér a nyelőcsőbe. A GERD súlyossága az egyik személytől a másikig változik, míg néhányan GERD-támadást szinte minden alkalommal fogyasztanak, más emberek csak bizonyos ételek fogyasztása után szenvedhetnek a tünetekben.

Miután lenyelte az ételt vagy a folyadékot, a nyelőcső és a gyomor felé halad. Egy kör alakú izomszövet, az úgynevezett alsó nyelőcső záróizmája, a nyelőcső alján ül. Amikor az étel elenyészik, a zárófülke kinyílik, és az élelmiszer átjut a gyomrába. Minden más esetben a sphincter marad. Azonban, ha ez a szelep gyengülni vagy szórványosan megnyílik, a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, és GERD-támadás következik be. A GERD-támadás gyakori tünetei közé tartozik a mellkas és a torok égő érzése, nyelési nehézség és száraz köhögés.

Egy GERD-támadás során egyszerűen elkerülheted az ételt. Azonban bizonyos élelmiszerek vagy italok kis mennyisége segíthet csökkenteni a reflux kellemetlen tüneteit. Ezek az ételek és italok közé tartoznak a banán, a teljes kiőrlésű kenyér vagy a keksz, a gyömbér tea, a zöld tea és az almaecet. A savanyú cukorka és a cukrozatlan gumi szintén segíthet a GERD-támadás enyhítésében, mivel fokozott nyáltermelést váltanak ki, amely segít a gyomorsav semlegesítésében. Tartsd távol a menta ízű cukorkát vagy gumit.

Ha savas reflux gyakori epizódokat tapasztal, kerülje a bizonyos ételeket a lehető leggyakrabban. Ezek az élelmiszerek magukban foglalják a zsíros ételeket, sült ételeket, fűszeres ételeket, citrusféléket, csokoládét, mentát, fokhagymát, hagymát és savanyú paradicsomalapú termékeket, például a spagetti mártást és a salsa-t. A koffeinmentes és alkoholtartalmú italok GERD-támadást is kiválthatnak. Ne feledje, hogy a GERD triggerek személyenként változhatnak. Egyszerű próbálkozási és hibafolyamaton keresztül meg kell tudnia határozni, hogy mely élelmiszerek, italok és ízek okozzák leggyakrabban a GERD-támadásait.

Egy GERD-támadás során az antacid gyógyszer segíthet a gyomorsav semlegesítésében és gyors tünetek enyhítésében. A gyakori antacid használat azonban kellemetlen emésztési mellékhatásokat eredményezhet. Az orvosa javasolhat gyógyszert a gyomorsav termelésének korlátozására vagy blokkolására. Vannak más tippek is, amelyek segíthetnek némi megkönnyebbülésben egy GERD-támadás során. Ne felejtse el például a derék vagy a gyomor körüli szoros ruhadarabot, és legalább három órával egyenesen álljon az étkezés után. Ha gyakran észlel GERD támadást éjszaka, fontolja meg az ágy fejét 6 – 9 hüvelyk magasabban, mint az ágy lábánál.

GERD támadások megértése

Ételek enni

Elkerülendő ételek

További tippek