Ételek magas a vas és a c-vitamin

A vas és a C vitamin fontos tápanyagok, amelyeknek a szervezetnek biztosítania kell a megfelelő sebgyógyulást, meg kell előznie a vérszegénységet, meg kell őriznie az energia szintjét és támogatnia kell az immunrendszer működését. A szervezet nem tudja szintetizálni ezeket a tápanyagokat, így a diétájából kell származnia. Nagyon kevés étel egyaránt jó forrás. Azonban az ételeket, amelyek vasat tartalmaznak a C vitamint tartalmazó ételekkel együtt, javítja a szervezet vas-abszorbeáló képességét.

Zöldségek

A zöldségek az egyetlen élelmiszerek, amelyek természetes mennyiségben ásványi vasat és C vitamint tartalmaznak. A sötétzöld leveles zöldségek, pl. A spenót, a kelkáposzta, a kékes zöldek, a cseresznye, a cukorrépa, a réparepek és a mustár zöldek tartalmaznak 1-4 mg vasat és 35- 53 milligramm C-vitamint adagonként. Az 50 év feletti nők és az összes felnőtt férfi napi legalább 8 milligramm vasat igényel, míg az 50 év alatti nők legalább 18 milligrammra jutnak naponta. A felnőtt férfiaknak naponta legalább 90 milligramm C-vitaminra van szükségük, és a nőknek legalább 75 milligrammra van szükségük, az Orvostudományi Intézet szerint. Különböző mennyiségű vasat és C vitamint is kaphat a brokkoli, a paprika, a spárga, a paradicsom, a bok choy és a burgonya táplálásától.

Állati termékek

Sok fehérje gazdag élelmiszer jó forrás a vas, bár nem tartalmaznak jelentős mennyiségű C-vitamint. Az állati fehérjék tartalmaznak egy hemvas vasat, amelyet a szervezet könnyen elnyel. A szerves húsok, mint a máj, a legtöbb vasat szolgáltatják, adagonként 5-11 mg. Az osztriga, a marha, a pulyka, a tonhal és a csirke jó források is. Ön is kap kisebb mennyiségű ásványi étkezési tenger gyümölcsei, sertés és a tojás.

Vegetáriánus vasforrások

A vegetáriánus vas-források tartalmaznak nemvas vasat, amelyet a szervezet könnyebben felszívhat, ha párosodik a C-vitaminnal. Szójabab, lencse, vesebab, lime bab, sötétbarna, fekete bab és pintobab tartalmaz 4-9 mg vasat adagonként . Diófélék és magvak, például mandula, kesudió, földimogyoró, dió, szezámmag és napraforgó magvak tartalmaznak vasat. Sok étel van vasalommal is. Vásárolhat készen álló, reggeli gabonát, kenyérterméket és lisztet vasalással.

A C-vitamin egyéb forrásai

A zöldségek mellett számos gyümölcs a C-vitamin jó forrása. Citrusfélék, például narancs és grapefruit, valamint gyümölcslevek 40-70 mg C-vitamin adagonként szolgálnak. A kivi, a guavák, az eper, a ribizli és a sárgadinnye a vitamin jó forrása. A C-vitamin további zöldségforrásai közé tartoznak a kelbimbó, a káposzta és a karfiol. Sok más gyümölcslevet és fagyasztott juice-koncentrátumot szintén C-vitaminnal erősítenek meg.