Gatorade vagy gélek a futáshoz

Az elmúlt két évtizedben a maratoni bevándorlók száma drámaian megemelkedett. A résztvevők növekedését a maraton futók és más versenytársak számára tervezett előre és futott tüzelőanyag-termékek számának és változatosságának robbanása kísérte. Olyan sok termék közül választhatnak, amelyek a sportitaloktól a gélekig, a glükóztablettáktól az energiatartókig terjednek, természetes, hogy vajon a Gatorade, az első sportcsere-ital a piacon, felülmúlja a géleket, vagy fordítva.

Fiziológia

Pete Pfitzinger gyakorló fiziológus szerint, hacsak nincs szisztematikusan “carbo-loaded”, minden olyan verseny vagy tréning, amely több mint 90 percet vesz igénybe, kimeríti a glikogén tárolóit. A glikogén a szervezet tárolási formája a glükóz, a fő üzemanyagforrás, amikor fut. Ezért gyorsan kell emésztenie a szénhidrátot a futtatás alatt, és el kell indítania a tankolási folyamatot a 90 perces időtartam előtt, hogy testének leadási idejéhez jusson. Ez az a hely, ahol a Gatorade és a gélek belépnek a képbe.

Gatorade: előnyei és hátrányai

James Caldwell a Vanderbilt Egyetemen megvizsgálta a gyártó, köztük a Gatorade nevében tett különféle állításokat, amelyek javítják az állóképességet, ha a képzés vagy a verseny során fogyasztják. Számos tanulmány áttekintése után megállapította, hogy ezek igazak. A 6 százalékos szénhidrátkoncentráció ideális a gyors felszívódásra, és a Gatorade gyorsan helyettesít mindkét szénhidrátot és elektrolitot. A hátránya az, hogy általában a versenyigazgatók irgalmasságában vagytok abban az értelemben, hogy a Gatorade-t a pályára helyezzük, mert nem tudod könnyedén viselni magával, és néhány embernek nehéz idõt fogyasztani cukros italokkal útközben.

Gélek: előnyei és hátrányai

A gélek a szénhidrát-helyettesítő paletta újabb kiegészítése. A távolsági futók körében népszerűek, mivel számukra számos gél csomagot hordozhatnak velük edzés és futás közben – erre specializálódtak speciális “gélhevederek”. A hátrányok közé tartozik az is, hogy szükség van a víz vizelésére, amikor gélt használnak, és a tüzelőanyag-ellátási folyamat bonyolultabbá válik, mint a Gatorade ivása. Ezenkívül Louis M. Burke, az Australian Institute of Sport kutatása vegyes eredményeket hozott. Burke megállapította, hogy a gélkiegészítés hasznos a futballisták számára, de a futók nem javíthatják elsősorban a gélek által kiváltott gyomor-bélrendszeri kényelmetlenséget.

Következtetések

Mivel a mai napig végzett kutatások nem adnak következetes következtetéseket a Gatorade és a szénhidrát gélek relatív hatékonyságáról a módszerek egyikében, vagy a másikban, amit a képzésben és a versenyzésben használnak, inkább személyes preferencia, mint tudományos bizonyosság kérdése. Az egyik biztos dolog az, hogy ha nagyon hosszú távolságok futnak, szükséged van az egyikre vagy a másikra a teljesítmény maximalizálása érdekében. Pfitzinger azt javasolja, hogy egy maratoni versenyen 600-800 kalóriát célozzanak meg, hogy elkerüljék a glikogén kimerülését, tehát bármelyik kiválasztott szénhidrátpótló útvonal tervezzen.