Gluténmentes étrend a fekélyes vastagbélgyulladásban

A glutén számos élelmiszerben található vegyület, és bizonyos emésztési problémákhoz kapcsolódik, mint például a cöliákia. Bár a glutént nem érintették a fekélyes vastagbélgyulladásban, próbálkozhat a gluténmentes étrend követésével, ha aggódik amiatt, hogy az élelmiszer tüneteit rosszabbá teszi, különösen azért, mert a glutén intolerancia tünetei hasonlóak a fekélyes vastagbélgyulladáshoz.

A glutén a fehérjék és peptidek csoportjába tartozó név, beleértve a gliadint is, amelyek számos szemcsében megtalálhatók. A glutént tartalmazó szemek közé tartoznak a rozs, a búza és az árpa. A lisztérzékenység olyan állapot, amelyben a glutén fogyasztása a vékonybél gyulladását okozza. A bélgyulladás súlyos fájdalmat, hasmenést és más problémákat okoz az emésztőrendszerben. A glutén intolerancia egy másik feltétel, amelyhez követnie kell a gluténmentes étrendet.

A glutén intoleranciahoz hasonlóan a fekélyes vastagbélgyulladás egy olyan rendellenesség, amely a belek gyulladását okozza. A fekélyes vastagbél csak a vastagbélben, a vastagbélben is ismert. A fekélyes vastagbélgyulladás hasi fájdalmat és hasmenést okozhat a belek gyulladásának következtében. A fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő betegeknél rektális vérzés, székrekedés és nem szándékos súlycsökkenés alakulhat ki. A fekélyes vastagbélgyulladás súlyos betegség, amely súlyosbító tüneteket okozhat. Mivel ezt az állapotot a vastagbél bélésének támadása elleni immunrendszer okozza, nehéz lehet kezelni.

Nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a fekélyes vastagbélgyulladás étrendi következménye, de egyes ételek súlyosbíthatják a tüneteit. A glutént általában nem olyan élelmiszernek tekintik, amely a fekélyes vastagbélgyulladást okozza, hanem a tejtermékek, a bab, a brokkoli, a pattogatott kukorica, az alkohol, a koffein, a nyers gyümölcsök és zöldségek, valamint a szénsavas italok együtt járnak a fekélyes vastagbélgyulladás fellángolásával. Ha azonban úgy látja, hogy a tünetei rosszabbak a glutén fogyasztása után, akkor kerülje el az árpával, rozsával vagy búzával készült minden ételt.

A fekélyes vastagbélgyulladás és a glutén intolerancia tünetei hasonlóak, és mindkét feltétel egyidejűleg lehetséges, amely esetben a gluténmentes táplálkozás elengedhetetlen. Mindazonáltal a két állapot a bél különböző részeit érinti, és különböző immunológiai problémák okozzák. Ennek eredményeképpen, ha fekélyes vastagbélgyulladásod van, akkor nem valószínű, hogy a gluténmentes étrend után enyhíti a tüneteket. Beszéljen orvosával, mielőtt jelentősen megváltoztatja a diétát.

Gluténről

Colitis ulcerosa

Ulceratív colitis és étrend

szempontok