Gluténmentes kínai élelmiszerek

A glutén a búza, rozs, árpa és maláta természetes terméke. A cöliákia vagy a glutén érzékenységét szenvedő embereknek óvatosnak kell lenniük az ételeket, amelyeket étkezés közben választanak, mivel a glutént általában a feldolgozott élelmiszerekhez kötőanyagként adják hozzá. Válasszon rizsből, zöldségekből, hántolatlan és szója termékekből, például tofuból készített ételeket, hogy az étkezést gluténmentes legyen.

Tamari és természetes szója szósz

A természetes erjedésen keresztül termelt szójaszósz, nem pedig a kémiai extrakciós folyamat gluténmentesnek tekinthető, noha a szójaszósz is fermentált búzából készül. Ön is választhat Tamari, amely szójababból készült, és természetesen gluténmentes. Mielőtt elrendelné az ételt egy étterembe, kérje, hogy csak természetes szója vagy Tamari mártással használják fel a lehetséges gluténszennyezés elkerülése érdekében.

Gluténmentes Noodles

A tofu tészták – a préselt, extra szilárd tofu szálakhoz – természetesen gluténmentesek, mint minden rizstermék, beleértve a rizs tésztát. A kínai élelmiszerekhez egyéb gluténmentes tészta is üveges vagy celofán tészta, néha mung bab tészta. Ezek jellemzően átlátszóak, ha teljesen elkészítették. Ha olyan ételeket rendel, amelyek tartalmazhatnak búzasagokat, amelyek glutént tartalmaznak, kérjék meg a rizstészta vagy más gluténmentes tésztát.

Az MSG biztonságos

Míg sokan óvatosak az ízesítő anyaggal kapcsolatban, amelyet a mononátrium-glutamátnak vagy az MSG-nek neveznek, biztonságosnak tartják azok számára, akik a glutént a diéta során elkerülik. Noha az MSG búzagluténból készült, mostanában a cukorrépa többnyire gluténmentes. Ha nem vagy biztos abban, hogy az MSG és annak a teljes étrendre gyakorolt ​​hatása, kérjük, hogy az ételek MSG-mentesek legyenek.

Gluténmentes kínai ételek

A klasszikus kínai ételek, beleértve a sült rizspermeteket és a sült rizs ételeket, természetesen gluténmentesek, ha természetes szójamártással vagy Tamari-val készítik őket. Számos forró edény és csillogó tányér, például a marhahús és a brokkoli, valamint a Buddha gyönyörűsége természetesen gluténmentes is, mivel nem tartalmaznak búzát. Míg a chow mein búzamagával készül, más sült tészta ételek, mint például a rizs tésztával készülő chow fun gluténmentesek.

Kerülje a mélyen sült ételeket

Miközben néhány sült kenyérből készült ételeket kukoricakeményítővel vagy rizslisztes tésztával készítenek, gyakoribb, hogy búzaliszt-alapú tésztát készítsenek. Ez a helyzet sok amerikai kínai ételhez, például Tso tábornok csirke- vagy citromcsirkejéhez. Kerülje a sült kínai ételeket, hacsak nem biztos abban, hogy a tésztát rizzsel vagy kukoricakeményítő tésztával készítik. Kerülje az olyan élelmiszereket is, amelyek búza lisztet használnak a csomagolásokhoz, például gombócokat és tojásos tekercseket.