Hány testrész kell naponta dolgoznom?

A testének hány része egy nap alatt ki kell dolgoznia, attól függ, milyen edzés célokat, milyen gyakorlatokat végez, és még a napi menetrendet is. Bár a testes edzések hatékonyak lehetnek, a tapasztalt testépítők, többek között Arnold Schwarzenegger és a híresség személyi edzője, Bill Phillips egyetértenek abban, hogy az edzések között a pihenés legalább annyira fontos, mint maga az edzés.

Cardio Exercise

Számos kardiovaszkuláris gyakorlat, mint például az úszás és a csoportos aerobik, a test összes izmait végzi. Azonban az izom edzés a kardio gyakorlat nem különösebben intenzív. Az Oregon-alapú fitness edző Ben Cohn szerint mindenképpen részt vehet a szív-és érrendszeri teljes testes edzésekben egymás után, mindaddig, amíg minden héten egy-két napot vesz igénybe.

Ellenállási gyakorlat

Az ellenállóképzés izomcsoportot hoz létre azáltal, hogy specifikus izomcsoportokat céloz meg túlterhelésre. A súlyzós edzés a legalkalmasabb példa erre az edzésre. A kardiovaszkuláris edzések hatásától eltérően az ellenállóképesség erőteljesen befolyásolja az izmokat. E tényező miatt a nap folyamán edzett izmok száma a legfontosabb, amikor az ellenállóképesség ütemezése történik.

Pihenő periódusok

Annyi izom, amit egy nap alatt edz, az a választás, de mennyi pihenést adsz az izomcsoportoknak az edzések között. Szerint Stuart McRoberts, a “Brawn” mérföldkő testépítési útmutató szerzője azt állítja, hogy két napot egymás után ne kelljen képzésben tartani az adott izomcsoportot. Az izomnövekedés akkor következik be, amikor az izmok megsérülnek a képzés során, újjáépülnek és gyógyulnak, ami pihenést igényel. A test összes izmait ki tudja dolgozni – ez valójában egy közös képzési technika. Azonban, ha ezt megteszi, akkor a következő napot el kell hagynia az ellenállóképzésről.

Szakértői Insight

A fitnesz edzők és a személyi edzők többféle képzési mintát javasolnak a megfelelő pihenés biztosítása érdekében. A “Brawn” -ben McRoberts azt javasolja, hogy a képzést “A” és “B” napokra osztja fel egymás között. Az “A” napokon, dolgozzatok ki testének izmainak felét, és a “B” napokon a másik felét. Ez azt jelenti, hogy naponta megüt az edzőterembe, de a váltakozó időzítés az izmok teljes pihenőnapját biztosítja az edzések között. A Bill Phillips minden héten három teljes testreszabású edzést ajánl, és könnyű vagy mérsékelt kardio-t használ, azon napokon, amikor nem végez ellenállóképességet.