Hogyan kell gyakorolni az epehólyag műtét után

Az epehólyag műtét általában laproszkóposan történik, és csak két-három bemetszést igényel és gyorsabb gyógyulási időt biztosít. A súlyosabb körülmények nagy műtétet igényelnek, így a gyógyulás akár hat hétig tart. A sebészi beavatkozás után fontos, hogy visszatérjen a rendszeres étkezéshez és testmozgáshoz, hogy javítsa a gyógyulási folyamatot. Emiatt a különböző gyakorlati szinteket az orvosa javasolja a műtét utáni napon.

Ségy, amennyire csak kényelmesen lehetséges, a műtét után. Az American Gastrointestinal and Endoscopic Surgeons Társasága szerint a következő napot arra ösztönzik, hogy gyorsítsák meg a gyógyulást és megelőzzék a vérrögöket. Sétálj öt-tízperces lépésekben, lassan dolgozol hosszabb ideig, ahogy a napok elmúlnak.

Kerülje a hasizmok emelését vagy megfeszítését, amíg az orvos nem hagyja abba a normál tevékenység folytatását. A megerőltetés vagy a feszültség kinyitja a zárt sebeket, belső vérzést, vagy a behatolás helyeinek újbóli megnyitását okozhatja.

Gyakorolj azon a napon, amikor elég jól érzi magát ahhoz. Az American Gastrointestinal and Endoscopic Surgeon Társasága szerint Ön meghatározza, hogy milyen napokat gyakorol, hogy elkerülje az émelygést, a hányást vagy az izomtörést. Soha ne gyakorolja fizikai korlátait az epehólyag eltávolítás után.

Viseljen laza felszerelésű ruházatot a dörzsölés és irritáció megelőzésére. Az American College of Surgeons szerint a szűk, korlátozó jellegű ruhák, például a spandex további sérüléseket okozhatnak. A fertőzés veszélye is nagyobb az olyan anyagokban, amelyek nem lélegzik, így a verejték és a baktériumok csapdába kerülhetnek a bőrödön.