Hogyan lehet átvenni egy visszaélésszerű kapcsolatot

Nem könnyű áthelyezni egy visszaélésszerű kapcsolat fájdalmait. A bántalmazás egy szeretett ember kezében hagyhatatlanná válik, értéktelen, depressziós és reménytelen. Azonban nem szabad megengedni, hogy egy ember zaklató taktikája megfertőzi az egész életét. A bántalmazó megpróbálta meggyőzni, hogy gyenge vagy, de ez nem igaz. Megvan az ereje, hogy kiszabadulsz az egészségtelen kapcsolatodból, annak ellenére, hogy a partnered megpróbált ellenőrizni. Bátorsággal és elszántsággal elhagyhatod életed ezt a fejezetét.

Zárja be az összes kapcsolatot a bántalmazóval. Még ha kapcsolatod is véget ér, a bántalmazó megpróbálhat összeegyeztetni veled. Lehet, hogy könyörög veled, hogy adjon neki még egy esélyt, és ígérje, hogy viselkedése megváltozik, ha visszajössz hozzá. Bármennyire őszinte is lehet, emlékeznie kell arra, hogy megpróbál manipulálni. A visszaélésszerű mintával rendelkező partner végül elveszíti az irányítást és kihasználja az agresszióját. Ne hagyja magát visszahúzódni olyan kapcsolatban, aki engedélyt ad arra, hogy bántani tudjon. Ne fogadja el a hívásait, és tiltsa le e-mailjeit. Ahhoz, hogy továbbléphessen, meg kell győződnie róla, hogy teljesen ki van téve az életedből.

Csatlakozzon családjához és barátaihoz. Egy visszaélő partner akar ellenőrzést. Minél elszigeteltebbek vagytok másoktól, annál inkább függő leszel a bántalmazójánál. Ez a helyreállítási szakaszban fontos, hogy támogassa azokat a személyeket, akik szeretnek téged. Ha megpróbáltad megtartani kapcsolata természetét a családodtól és a barátaidtól, most bízz rájuk. A gondoskodó, támogató emberekkel körülvev magaddal esélyt adhat arra, hogy kifejezze érzéseit, melyeket érezni kényszerült elrejteni vagy elnyomni a kapcsolatod során. Zavarba ejtheti vagy szégyellheti, de az igazat megvallva segít megszabadulni a múltból.

Légy elfoglalt. A bántalmazó másik ellenőrzési módszere az, hogy monopolozza az idejét. Lehet, hogy feladta a hobbijait, az érdeklődését, vagy akár a munkáját, hogy megkönnyítse a partneredet. Kezdje újra bevonni magukat olyan tevékenységekbe, amelyek kielégítőek és élvezetesek. Légy olyan határozottan és proaktív módon, hogy megteremtse az életet, amiről éppen úgy szeretne véget vetni az egészségtelen kapcsolatának. Nem csak segíteni fog abban, hogy jobban érzed magad, minden pillanat, amikor magadnak tartod az értelmes munkát vagy játékot, olyan pillanat, amely nem fog felvenni a korábbi társaid gondolataival vagy emlékeivel.

Beszéljen egy terapeutaval. A megalázó megjegyzések, a fenyegető viselkedés és a kiszámíthatatlan kitörések, amelyek a visszaélést jellemzik, elakadhatnak az önbecsülésig, amíg nem maradsz érzéstelenül. A tanácsadó vagy a terapeuta értékes betekintést és empátiát kínálhat az érzelmi sebek gyógyításában. Emellett kapcsolatot tarthat egy támogató csoporttal is, amely lehetőséget ad arra, hogy olyan emberekkel beszéljen, akiknek megtapasztalta a tapasztalataikat, és megosztotta a továbblépés céljait.