Hogyan lehet enyhíteni a post c-szakasz fájdalmat

Ha C-szekciót kaptál, vagy tervezed, akkor különös gonddal kell kezelnie testét és be kell vágnia utána a normális operáció utáni fájdalom kezelésére. Komplikálva az ügyeket, akkor is van egy újszülött baba gondoskodni, ami nehéz lehet, mivel egy C-szakasz után, sok pihenésre van szüksége. Míg van néhány standard lehetőség a post-C-szakasz fájdalom kezelésére otthon, az orvosok egyre nagyobb lehetőségeket nyújtanak a fájdalom enyhítésére, miközben még mindig a kórházban tartózkodik.

Császármetszés

A csecsemő műtéti beadását császármetszésnek vagy császármetszésnek nevezik, és kis hasítást tartalmaz a hasi bőrön, a gyomor és a méhtől. A baba elhaladt ezen a metszésen. Miután mind a baba, mind a méhlepény eltávolításra került a méhből, a bemetszés be van vonva. A legtöbb esetben a császármetszés a regionális érzéstelenítés alatt történik, nem pedig öntudatlanul. Míg a C-szakasz sebészeti természete azt jelenti, hogy majdnem mindenki kényelmetlenséget tapasztal majd majd, Dr. Peter Pan és a kollégák “Anesthesiology” folyóiratában megjelent tanulmány 2006-ban megállapítja, hogy a preoperatív szorongás és a várakozások erősek a posztoperatív fájdalom előrejelzéséhez. Más szavakkal, nagyobb valószínűséggel tapasztalhat több fájdalmat a C-szakasz után, ha aggódik a fájdalomtól, vagy előre látja, hogy a fájdalom súlyos lesz.

Fájdalom az eljárás után

Számos kórházi lehetőség van a C-szekció fájdalmának kezelésére. Ezek közül néhány kábítószereket is tartalmaz. Mivel azonban sok kábítószer okozhat álmosságot, érdemes elkerülni ezt az utat, hogy maximalizálja az újszülött ellátásának képességét. Továbbá egyes narkotikumok nem kompatibilisek a szoptatással. Egy Dr. S. Siddik-Sayyid és munkatársai által kiadott “Canadian Journal of Anesthesia” című 1999-es tanulmány a fájdalomcsillapításról beszámol az epidurális tramadol alkalmazásáról. Ennek két előnye van az intravénás kábítószerekkel szemben. Először is, úgy tűnik, hogy a tramadol nem befolyásolja a szoptató csecsemőket, mivel az anyatejbe igen kis mértékben jut. Másodszor, az epidurális beadás tovább csökkenti a csecsemő expozíció kockázatát, mivel a gyógyszer nem lép be az érrendszerbe.

Szoptatás

Az egyik nehézség egy C-szakaszhoz kötődik, hogy nagyon kényelmetlen lehet a szoptatásban, mert sok közös szoptatási helynél a baba a hasán nyugszik, és nyomást gyakorol a behatolásra. A szoptatáshoz kapcsolódó fájdalom megelőzése érdekében C-szakasz után próbálkozzon meg néhány alternatív ápolási tartóval. A “The Womanly Art of Breastfeeding” című könyve – a La Leche League International kiadványa – olyan “labdarúgó tartást” javasol, amelyben a karja alatt a testét ugyanazon oldalán, mint a mellét használja etetni. A baba lábai a hátuk közelében görbülnek, és támogathatja a baba fejét ápolásra. A csecsemő súlyának alátámasztására szolgáló párnák használata a csecsemő súlya alatt könnyebbé teheti a háton lévő törzsét ebben a helyzetben. Alternatívaként olyan pozíciót is használhat, amelyben az Ön oldalán fekszik a baba előtt, aki szintén oldalra fekszik. Ebben az esetben ápolja a csecsemőt az alsó melltől. Ne felejtsük el, hogy a fekvő fekvés nem biztonságos a kanapén vagy a puha matracon, beszéljen egy laktációs tanácsadóval vagy a szülésznőjével a biztonságos ápolásra vonatkozó útmutatásokról.

Krónikus fájdalom

Ritkán a posztoperatív fájdalom idővel nem csökkenhet, ami krónikus kismedencei fájdalmat eredményezhet. Egy Dr. E. Almeida és az “International Journal of Obstetrics and Necrology” című 2002-es tanulmánya megállapítja, hogy a C-szakaszban a nők hajlamosak a krónikus kismedencei fájdalmakra, de nem tudták bizonyítani egy hatékony mechanizmust a probléma megoldására. A szerzők megjegyezték, hogy mivel a C-szakaszok aránya magasabb, mint az elmúlt évtizedekben, a C-szakaszhoz kapcsolódó krónikus medencefájdalom jelentős közegészségügyi problémává válhat. Az elmúlt évek kutatásai még nem határozták meg azt a mechanizmust, amely megjósolta, hogy a nők egy C-szakasz után krónikus kismedencei fájdalommal rendelkeznek, és még nem végeztek semmilyen vizsgálatot a korrekcióról.