Kéz és ujj gyakorlatok a stroke rehabilitációban szenvedő betegek számára

Ha stroke-ot szenved, a kéz és az ujjak gyakorlása valószínűleg része a rendszernek a normális egészséghez és funkcióhoz. Számos heath ügynökség és publikáció megjegyzi, hogy a stroke a hosszú távú fogyatékosság egyik vezető oka, és a kéz- és ujj-gyakorlatok segítenek megnyitni az utat a helyreállításhoz.

Stroke hatások a kezekre

A stroke-áldozatok gyakran elveszítik legalább egy kéz és ujj megfelelő funkcióját, tapasztalatai a megragadást és a felszabadító képességet, a Science Daily szerint. A tünetek a stroke hatásait az agyban lévő finom motorvezérlés hatására merítik, amely szabályozza az izmok mozgását, a csontvázat és a neurológiai üzeneteket, az American Heart Association jelentései. A stroke-ok gyakran okoznak legalább ideiglenes bénulást a test egyik oldalán, beleértve a kezeket és az ujjakat. A testnek a stroke által érintett oldala az agy oldalától függ, amelyben stroke-ok jelentkeznek, a bal oldali agytrükk pedig a jobb oldali testrészeket és jobb agyi stroke-okat érintik a bal oldalon, az Agy Alapítvány szerint.

A gyakorlat gyakorlása

A kéz- és ujjmozgások, a mozgás és a fizikoterápia segítenek a stroke áldozatainak újraismerni a finom motoros képességek használatát. Az American Heart Association cikkében a foglalkozás-terapeuta, Rondi Blackburn megjegyzi, hogy az érintett testrész – beleértve a kéz és az ujjak – ismételt felhasználását új utakat nyit az agy és a stroke által érintett terület között. Így, ha szenvedsz stroke-ot, az orvosi szakemberek úgy gondolják, hogy az ismétlődő gyakorlatok az érintett kezek és ujjak bevonásával újragondolják az agyat a finom motormozgáshoz.

Gyakorlati típusok

Az American Heart Association számos típusú gyakorlatot jegyez fel, hogy újragondolják vagy finomítsák a finom motoros készségeket, a stroke túlélőinek kölcsönzött listájáról. Időzített gyakorlatok, amelyek a kötőlapokba helyezését, majd eltávolításukat, a golyóknak egy napi többszörös dobozba helyezését, a gumiból készült ujjak gyakorlását és a gumi golyók összenyomásával segítenek a kéz és az ujj funkciók visszaállításában, ha sztrókot szenvednek. A mozgás célját szolgáló gyakorlatok, például az érintett kezek és ujjak ismételt megnyújtása a párnára vagy a matracra, szintén segítenek.

Tekintettel az egyensúlyra a gyakorlatban

Az érintett és nem érintett kezek, ujjak és végtagok közötti egyensúlykiegyenlítés továbbra is fontos a stroke áldozatai számára, a Science Daily szerint. Az aktív passzív bilaterális terápia néven ismert kezelés az érintett agy egészséges és egészséges részeit lenyűgözi, hogy megtalálja az egyensúlyt a finom motoros képességek helyreállításában, mint például a kezek megnyitása és zárása, mozgása és ujjaival való megérintése. A Science Daily szerint a stroke a két agyfélteke egyensúlyát mérsékli. Ha szenved a stroke, a terápia azt jelenti, hogy egyidejűleg végezzen egy feladatot mind az érintett, mind a nem érintett oldala kezével vagy ujjaival, például egy golyó megragadásával minden kézben, nem pedig az érintett kezével.

A gyakorlat hosszú távú előnyei

Az egészségügyi területen végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy az amerikai szívszövetség szerint a kéz- és ujjhasználat esetleges helyreállításán túl a stroke-túlélők is előnyökkel járnak. A tanulmányok azt sugallják, hogy a túlélők túlélői pszichológiailag javítják az állóképességet, és megakadályozzák a jövőbeli stroke-okat.