Mennyi ideig dolgozik ki a pulzusszám a bázisig?

Ugyanúgy, ahogyan mindenki szívfrekvenciája más, mindenki másként is fellendül. A sportolók csak néhány perc alatt térnek vissza az alapsebességükhöz, míg az emberek, akik nem gyakoroltak sokáig, 2-3 vagy hosszabb időt vehetnek igénybe. Minél gyorsabb a pulzusszám, miután abbahagyta a gyakorlást, annál egészségesebb a szíved.

A szívvisszanyerési sebesség az a sebesség, amellyel a szív a normális állapotba kerül, miután abbahagyta a gyakorlást. Dr. Michael Lauer kardiológus szerint a Cleveland Klinikánál a pulzusszám csökkentés legfontosabb tényezője, hogy mi történik az első percben az edzés befejezése után. Az edzés befejezése után a pulzusszám az első percben körülbelül 20 ütéssel csökken. Azok az emberek, akiknél az első percen belül 12 vagy annál kevesebb csökkentés van, nagyobb kockázatot jelentenek az élet későbbi szívinfarktusában.

A normál pulzusszám a pulzusszám, amellyel a szíved verte, amikor nyugalomban vagy. Mivel ez a szám személyenként változik, a saját pulzusszámát meg kell mérnie, mielőtt elkezdené gyakorolni. Pár másodperc múlva mérje újra a pulzusszámát, mielőtt leállítja az edzést. Ezután kb. Egyperces időközönként mérje meg a mérést. Ha pulzusszáma 190-ben a testmozgás és pihenő pulzusmérés 80 alatt van, akkor néhány percet vesz igénybe, hogy a pulzusszám visszatérjen a normális szintre. Míg az első percben a pulzus körülbelül 20 ütemben csökkenhet, a második és a harmadik percben akár 15-szer is csökkenhet.

Az Ön edzettségi szintje fontos szerepet játszik abban, hogy a szívverése milyen gyorsan változik. A szerelő, annál gyorsabb lesz a szíved. Az életkora is játszik szerepet. A gyermekek gyorsabb helyreállítást igényelnek, mint a felnőttek. A tényleges edzés is szerepet játszik. A “Journal of Occupational Health” című, 2010-es tanulmány szerint, ha a teljes edzés során nagy intenzitással dolgozik, akkor a helyreállítás lelassulhat, mint ha rendszeres szünetet tart a gyakorlat során.

A szívritmusának mennyi ideig tart a nyugalmi sebességre való visszatérés, attól is függ, hogy mennyi ideig tart. Ha néhány percig gyakorol, csak néhány másodpercig tart, amíg a pulzusszám lelassul. Ha 30 vagy több percet gyakorol, akkor hosszabb ideig tart. A legfontosabb tényező az, hogy a számok percen belül esnek le.

Szív helyreállítási arány

Visszatérés a normál szívveréshez

A helyreállítást befolyásoló tényezők

Ideális helyreállítási sebesség