Mennyi ideig fertőző az influenza vírusa?

Az influenza az ősszel és a télen több millió amerikai betegséggel küzd, és sok embert hangsúlyoz a hiányzó munka miatt, vagy a gyerekek hiányoznak az iskolából. Az influenza vagy az influenza terjed egy személyről a másikra, mert több millió új vírust bocsátanak ki a betegség alatt, amely ezután megfertőzheti másokat. Megértése, amikor az influenza fertőző, segít elkerülni az influenza terjedését a közösségben.

Influenza fertőző időszak

Az influenzaszerű tüneteket megelőző 24 órával fertőző. Ön leginkább fertőző, ha először betegedik és a következő 2-3 napig. A tünetei súlyossága korrelál azzal, hogy hány új vírust állítanak elő, így kevésbé fertőző, mintha jobban érezné magát. A legtöbb ember 5 – 7 nappal fertőződést követően nem fertőződik meg, de 10 napig tarthat fertőző.

Az influenza terjedésének korlátozása

Az influenza terjedésének korlátozása érdekében a Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központja javasolja, hogy otthon maradjon amíg beteg vagy legalább 24 órával a láz megbontása után. Gyakran megmossák kezeiket, és a köhögést is lefedik. A gyengített immunrendszerrel rendelkező emberek – például a rákos kemoterápiában vagy krónikus betegségekben, például a cukorbetegségben vagy a HIV-ben szenvedő betegek – a szokásos 5-10 nap alatt ragályosak lehetnek, és hosszú távon elkerülhetik a másokkal való érintkezést.

Egyéb szempontok

Minimálisra csökkentheti az influenza kifogásának és elterjedésének kockázatát évente egy influenza elleni vakcinával. Ha influenza kap, azonnal forduljon orvoshoz, ha nehézséget okoz a légzés, mellkasi fájdalom, szédülés, tartós hányás vagy tünetek, amelyek javulnak, de hirtelen romlanak.