Mennyi vasalatti adag biztonságos a terhesség alatt?

A vas szükséges a hemoglobin előállításához, ami oxigént hordoz a vörösvérsejtekhez, és segít fenntartani a vérellátását. A vas kiegészítők általában nem szükségesek a terhesség első három hónapjában, amíg egészséges étrendet követel. Azonban, ha nem kap sok vasat a diéta, vagy később terhességében, előfordulhat, hogy beszélnie kell orvosával arról a biztonságos módról, hogy biztosítsa a szükséges vasat anélkül, hogy túl sok lenne.

A Babycenter szerint a vérellátás csaknem 50% -kal nő a terhesség alatt. Ha nincs elég vas, akkor nem biztos, hogy minden szükséges hemoglobint megtehet. Ez vashiányos vérszegénységhez vezethet, ami növelheti a baba kockázatait a koraszülés, az alacsony születési súly és a halvaszületés kockázatával. Az anémiát vérvizsgálattal igazolják, és gyakran vas-kiegészítőkkel kezelik. Lehet, hogy nagyobb valószínűséggel van szükség vas-kiegészítőkre, ha rossz a vas tápláléka vagy hányni gyakran a terhesség alatt.

A táplálékkiegészítők hivatala szerint a napi 27 milligramm vasalandóságra van szükség a terhesség alatt. A legmagasabb összeget, amit biztonságosan tehet, 45 mg naponta minden vasforrásból. A kiegészítők és a prenatális vitaminok mellett a vasforrások közé tartoznak a vörös hús, a bab, a máj, a mazsola, a napok, a brokkoli, a cékla, a leveles zöldségek és a dúsított termékek, mint a gabonafélék és a kenyér.

Ha túl nagy mennyiségű vasat vesz igénybe, vagy vas-kiegészítőket fogyaszt az üres gyomorban, hányingert, székrekedést, gyomorégést és hasi fájdalmat okozhat. A vas felhalmozódik a szervezet szöveteiben és a szervekben, így a nagy mennyiség mérgező lehet, és károsíthatja Önt és a magzatot. Ügyeljen arra, hogy az összes vasforrását mind az ételtől, mind az étrend-kiegészítőktől vegye figyelembe, hogy ne vegyen túl sokat.

Ha a vas-kiegészítők túladagolnak, akkor görcsrohamok, fáradtság, szédülés, gyors szívverés, sápadt bőr, gyengeség és gyors légzés fordulhat elő. Hívja kezelőorvosát, vagy azonnal forduljon sürgősségi ellátáshoz, ha bármilyen terhesség alatt szenved.

Igények

Biztonsági összeg és források

veszélyei

Tünetek