Ujjblokkolási gyakorlatok

Az ujjgátló gyakorlatok olyan rehabilitációs gyakorlatok, amelyek magukban foglalják bizonyos ujj vagy hüvelykujjok elszigetelését a műtéti szövődmények megelőzése és az erő helyreállítása érdekében. Az Eaton Hand szerint az íntesztek a leggyakoribbak az ínjavítás után, és az ujjblokkoló gyakorlatok kifejezetten a szövődmény megelőzésére szolgálnak.

Az ujjgátló gyakorlatok segítik az ujjak flexor és extensor inak siklását, és hozzáadott haszna segít a markolat javításában. A rehabilitáció részeként a gyakorlatok megerősítik, visszaállítják a mozgás tartományát, és megakadályozzák a merevséget és a mozgás elvesztését az ín tapadásától. A Terápiás Könyvtár megjegyzi, hogy ezek a gyakorlatok túl nehézek lehetnek közvetlenül műtét vagy sérülés után, ezért kérdezze meg kezelőorvosát, amikor biztonságosan hozzáadhatja őket a rehab-rutinhoz.

A DIP kötés az ujj vége, vagy felső része. A DIP blokkolás segít visszaállítani a mozgási tartományt és az erősséget a végcsatlakozásban, ezt elvégezni az ujjak bármelyikén, kivéve a hüvelykujját. Kezdje azzal, hogy az ujját a másik kezével tartja a végső csatlakozás alatt, és csak a középső csatlakozás felett. Ezután hajlítsa és igazítsa az ujját csak a végcsatlakozással, miközben az ujjak többi részét egyenesen, kiterjesztve és mozdulatlanul tartja.

A PIP a csuklócsukláshoz legközelebb eső középső csukló, a PIP blokkolás pedig megakadályozza a merevséget, növeli az erősséget és a mozgástartományt. Húzza ki az ujjait, és használja a másik kezét, hogy nyomást gyakoroljon arra, hogy az ujját csak a középső csukló alatt húzza. A Hand Surgical Associates megjegyzi, hogy a cél stabilizációs területének kell lennie azon a helyen, ahol gyűrűt viselne. Hajlítsa meg és nyissa ki az ujját csak a középső csatlakozással, és tartsa a többi ujját kiterjesztve és mozdulatlanul.

A hüvelykujj-blokkoló feladatokat két helyen is elvégezheti, bár egy kicsit trükkös. A hüvelykujj felső csuklójának működtetéséhez tartsa a hüvelykujját az utolsó csukló alatt, majd hajlítsa meg és húzza ki a hüvelykujját csak az utolsó csuklóval. A hüvelyk csuklójának működtetéséhez nyomást gyakoroljon, és a hüvelykujj aljánál stabilizálódjon. A Terápiás Könyvtár azt mondja, hogy nyomást gyakorol a gyűrődés alatt, amely lehetővé teszi, hogy a csukló kanyaruljon. Ezután hajlítsa meg és húzza meg a hüvelykujját csak a csukló vagy az alapcsukló segítségével.

alapjai

DIP blokkolás

PIP blokkolás

Bélyegzárás